ژنراتور برق وسیله تولید جریان الکتریکی (برق) از حرکت مکانیکی (دورانی) می باشد. در ایران به طور عام به کلیه وسایل تولید برق اعم از دیزل ژنراتور، مولد گازسوز و موتور برق بنزینی در ادبیات محاوره ای ژنراتور برق گویند. ژنراتور برق از منابع مختلف حرکت دورانی جهت تولید برق استفاده می کنند. این منبع میتواند یک موتور پیستونی دیزل، موتور پیستونی گازسوز، توربین بخار و یا سایر منابع طبیعی همچون باد و آب باشد. چنانچه ژنراتور برق از یک موتور پیستونی دیزل جهت تولید حرکت دورانی و جریان برق استفاده کند به آن دیزل ژنراتور (Diesel Generator) و اگر از یک موتور پیستونی گازسوز استفاده کند به آن مولد گازسوز (Gas Generatorr) گویند.

مجموعه (Pack) تولید برق را که از اتصال یک موتور دیزل به یک ژنراتور (آلترناتور) به دست می آید در اصطلاح GENSET گویند.

ژنراتور برق و تولید جریان برق

ژنراتور برق وسیله تولید جریان الکتریکی(برق) از حرکت مکانیکی (دورانی) می باشد. در ایران به طور عام به کلیه وسایل تولید برق اعم از دیزل ژنراتور، ژنراتور گازسوز و موتور برق بنزینی در ادبیات محاوره ای ژنراتور گویند. آلترناتور از منابع مختلف حرکت دورانی جهت تولید برق استفاده میکنند.
آلترناتور ها بر اساس جریان و فرکانس خروجی، تعداد فاز، پل و … به گروه های مختلف دسته بندی می شوند. آنچه در ادامه آمده است اطلاعات کلی است که قبل از خرید باید از آن اطلاع داشته باشید.

ژنراتور برق یک سر بلبرینگ و دو سر بلبرینگ

ژنراتور برق یک سر بلبرینگ با ژنراتور دو سر بلبرینگ از لحاظ کارکردی، راندمان و توان خروجی تفاوت چندانی ندارند. این تفاوت های جزئی در اطلاعات فنی (Data Sheet) هر مدل ژنراتور برق برای هر دو حالت یک و دو سر بلبرینگ آمده است. پس تفاوت این دو نوع ژنراتور برق در چیست؟
در صنعت دیزل ژنراتور و ژنراتور گازسوز نکته مهم این است که جهت اتصال یا کوپله ژنراتور برق دو سر بلبرینگ به موتور دیزل یا گازسوز باید از یک واسط که در اصطلاح عامه، کوپلینگ گفته میشد استفاده نمود. با توجه به اینکه این قطعه خود توسط شرکت پکیجر (Packager) ساخته می شود، کیفیت، دقت و نحوه تراشکاری قطعه فوق تا حدی بر روی دوام و عمر دیزل ژنراتور تاثیر گذار است.

کوپل ژنراتور برق به واسط صفحه فلایویل

با رشد صنعت دیزل ژنراتور نیاز به استاندارد سازی در این زمینه شدیداً احساس می شد. لذا ژنراتور برق های یک سر بلبرینگ صرفاً جهت کاربری تولید برق و اتصال به موتور های دیزل و گازسوز به صورت استاندارد تولید شدند. با گسترش استفاده از این ژنراتور برق ها جهت اتصال به دیزل، دیگر نیازی به ساخت کوپلینگ نیست.
امروزه ژنراتور های یک سر بلبرینگ به عنوان یک عضو استاندارد و پرکاربرد این صنعت در حال تولید می باشند. در واقع با استاندارد سازی این صنعت میتوان هر برند ژنراتور برق یک سر بلبرینگ را با هر برند دیزل هم توان ساخت شرکتهای مختلف به صورت استاندارد و بدون نیاز به واسط کوپله تولید نمود.

مزیت ژنراتور برق بدون جاروبک (Brushless) در چیست؟

برای شناخت ژنراتور برق بدون جاروبک ابتدا در مورد جاروبک بیشتر توضیح می دهیم. اکثر ما خاطره خراب شدن استارت ماشین های قدیمی را به یاد داریم. معمولاً در هنگام بروز این مشکل گفته می شد که زغال استارت تمام شده و باید تعویض گردد. البته امروزه دیگر در ساخت استارت ها آن زغال های مصرفی حذف گردیده و جای خود را به قطعات غیر مصرفی داده اند.

جاروبک نیز از لحاظ ماهیت کارکردی شبیه زغال استارت ماشین عمل می کند. این قطعات مصرفی بوده و پس از مدتی نیاز به تعویض آنها در ژنراتور برق بود. امروزه در ژنراتور ها این قطعه با قطعات غیر مصرفی جایگزین گردیده اند. بدیهی است ژنراتور برق های Brushless یا بدون جاروبک از نظر کیفیت و عمر بهتر از ژنراتور های هم خانواده خود می باشند.

برندهای مطرح ژنراتور در بازار ایران و اختلاف قیمت ژنراتور ها؟

ژنراتور های جهت استفاده در صنعت دیزل ژنراتور و یا مولد های گازسوز از 5KVA تا 3000KVA ساخته می شوند. ژنراتور های موجود در بازار ایران را می توان به سه برند اصلی استمفورد (Stamford) انگلستان، مکالته (MeccAlte) ایتالیا و لوری سومر (Leroy Somer) فرانسه تقسیم کرد. درادامه می توانید به یک شناخت و درک کلی از این ژنراتور ها و اختلاف قیمت آنها دست یابید.

ژنراتور استمفورد (Stamford)

ژنراتور استمفورد از توان 5KVA تا 3000KVA تولید می شوند. استمفورد هم اکنون یکی از زیر مجموعه های کمپانی کامینز گردیده است. ژنراتورهای 50HZ استمفورد جهت کاربری دیزل ژنراتور در کارخانه های استمفورد واقع در کشور های مختلف تولید می شوند. به عبارت دیگر علاوه بر کارخانه انگلستان این ژنراتور ها در کارخانه هند، چین، برزیل و … نیز ساخته می شوند. این خطوط تولید ژنراتور در کشور های فوق تحت لیسانس و نظارت کارخانه اصلی ژنراتور های استمفورد در انگلستان تولید می گردند.

این امر سبب گشته که از نظر قیمتی و کیفیتی به طور نسبی ژنراتور های انگلیسی استمفورد از سایر ژنراتور های استمفورد تولید هند و چین گرانتر و با کیفیت تر باشند. نکته مهمی که در مورد ژنراتور Stamford باید توجه نمایید این است که بسیاری از شرکت های چینی و متفرقه تنها کپی از ژنراتور استمفورد را با نام مشابه تولید می نمایند. از جمله این شرکت ها می توان به استمفورد پاور چین (Stamford Power) اشاره نمود. قیمت ژنراتورهای متفرقه و کپی کمتر از نصف قیمت ژنراتورهای اصلی استمفورد می باشند.

استمفورد

ژنراتورهای مکالته (Meccalte)

شرکت مکالته در سال1947 در شهر Alte در نزدیک ونیز درکشور ایتالیا تاسیس گردید. ژنراتور مکالته امروزه از برند های بسیار با کیفیت بازار جهانی و بازار ایران می باشد. ژنراتور مکالته در زمینه دیزل ژنراتور با فرکانس 50HZ از 7KVA تا 900KVA تولید می شوند. مکالته نیز همچون همه ژنراتور های مخصوص صنعت دیزل ژنراتور (Power Generation) می توان با تمام موتور های دیزل در توان مشابه کوپل نمود. ژنراتور مکالته از نظر قیمت نسبت به ژنراتور های Stamford در رده پایین تری قرار دارند.
مکالته

ژنراتورهای لوری سومر (Leory Somer):

شرکت لوری سومر در سال 1919 توسط مارکلین لرو (Marcellin Lero) تاسیس گردید (در ادبیات مصطلح بازار لروی اغلب لوری تلفظ میگردد). لوری سومر نیز از لحاظ کیفیت از برندهای برتر جهانی می باشد و از لحاظ کیفیت و قیمت در رده ژنراتور استمفورد هستند. بزرگترین عیب ژنراتور لوری سومر علیرغم کیفیت بالای تولیدی در مقایسه با دو برند استمفورد و مکالته، فراوانی کمتر و حضور ضعیف تر در بازار ایران است.

سازندگان دیزل ژنراتور در ایران بیشتر از برند استمفورد در ساخت پکیج دیزل ژنراتور استفاده می نمایند و به دلیل نبود پشتیبانی و خدمات پس از فروش قوی ژنراتور Leory Somer کمتر از این برند استقبال می نمایند.البته کمپانی FG Wilson که پکیجر اصلی موتور های پرکینز می باشد موتور های دیزل پرکینز را با ژنراتور های لوری سومر کوپله می نماید. این امر به آن دلیل است که کمپانی پرکینز هم اکنون از سهامداران اصلی لوری سومر فرانسه می باشد. در واقع سه شرکت پرکینز، اف جی ویلسون، و لوری سومر را میتوان جزء یک هلدینگ به حساب آورد.

لوری سومر